dnkwomen

Чому мені складно просити вибачення?

Цитата

Цитата
Цитата з Гість від 12.03.2025, 14:01

Вітаю! Дякую за цікаве і важливе запитання!

Часто ще в дитинстві виробляється звичка, що після «вибач» усе просто закінчиться. Мама перестане сварити, вчитель “пиляти”, а друг ображатися.  Тобто ми звикли використовувати вибачення не щоб виправити неприємну ситуацію, а щоб просто з неї скоріше вийти. Тож, коли справді відчуваємо себе винними, звичне «вибач» нам здається недостатнім. А чого буде достатньо, можливо, й не знаємо.

Для декого буває нестерпним саме відчуття провини. Тому обирають заперечувати, виправдовуватися, нападати у відповідь, - що завгодно, аби тільки знову не провалитися в переживання себе винуватим.

Вибачитися - означає визнати свою помилку. Але далеко не всі можуть зізнатися у своїй недосконалості та впоратися з цими емоціями. Визнавати свою провину і вміти попросити вибачення - навичка зрілої особистості.

Водночас може даватися взнаки досвід стосунків, у яких щире визнання провини могло для другої сторони виступати дозволом тепер цю тему взагалі не закривати, а постійно нагадувати і цією провиною маніпулювати.

Якщо ми не вміємо будувати розмову, то намагаємося загладити свою провину, уникнувши слів. Ну, наприклад, образив дружину і наступного дня прийшов із букетом квітів. І нібито зам'яли. Але насправді, так не працює.

За спробами виглядати усвідомленим, опрацьованим і екологічним часом губиться щирість. Не ускладнюйте.

Тому кажи просто (і це дуже важливо): "Я винна. Вибач мені, будь ласка".