dnkwomen

Як навчитися не думати про погане?

Цитата

Як навчитися не думати про погане в такий складний час і взагалі?

Цитата
Цитата з Катерина від 16.01.2025, 11:05

Як навчитися не думати про погане в такий складний час і взагалі?

У цьому питанні вже по суті криється відповідь. Формулювання «не думати» дає розуміння, що є гостра необхідність переключити думки. Перестати думати про погане, якщо Ви ставите собі таку мету, практично неможливо. Уявіть, що Ви ставите собі за мету: «я не буду думати про рожевого слона». І, таким чином, Ви автоматично починаєте про нього думати.

Тобто перше, що хочеться сказати: не треба чинити опір цим думкам. Що можна зробити? Можна проаналізувати, чого саме Ви боїтеся. Хоч як не дивно, але порада яку можна дати в цій ситуації, - це розслабитися і почати думати, чому ви думаєте саме про погане? Якщо Вас лякає невизначеність, спробуйте проаналізувати, чого саме Ви боїтеся?

Перше 

Візьміть аркуш паперу і напишіть, а потім перечитайте приблизно таке:

- Чому і чого я боюсь?

- Що конкретно йде не за планом і що в цьому конкретному, що йде не за планом, найстрашніше для мене?

Важливо розуміти, що переважно тільки від Вас та Ваших думок залежить Ваш внутрішній стан. Також хочу дати деякі рекомендації, як ще можна цей стан полегшити:

Коли накриває потік сильних емоцій і думок, і здається, що в голові вже цілковита каша, тут дуже добре допомагає виписування про яке я писала раніше - випишіть усе, що так сильно турбує. Усе, що могло стати причиною цього стану. Зробіть це якомога більш розгорнуто.

Потім важливо поставити собі такі запитання:

1. Це реальна причина моєї тривоги чи за нею ховається щось інше?
  2. Чому я боюся саме цього?
  3. Яка реальна ймовірність, що це станеться?
  4. Якщо це станеться, наскільки критичними для мене будуть наслідки?
  5. Які запобіжні заходи дозволяють мені цього уникнути?
  6. Які з цих заходів я ВЖЕ застосовую?
  7. Чи можу я розробити план дій, який дасть мені змогу почуватися більш упевнено і менше турбуватися?
  8. Що я можу зробити ВЖЕ ЗАРАЗ, щоб почуватися краще?

Ця ефективна вправа значно полегшить Ваш стан і приведе думки до ладу.